pulsatilla

Maldhy Bongers Klassiek Homeopaat

pulsatilla

hahnemannsamuel

De oorsprong van homeopathie

De homeopathie is een geneeswijze, die al veel ouder is dan de meeste mensen denken. Al zo’n 2.500 jaar geleden was de Griek Hippocrates , de grondlegger van de geneeskunde,van mening dat de zieke en niet de ziekte behandeld moest worden. Hij veronderstelde, dat de ziekteverschijnselen (symptomen)reacties zijn van het lichaam om een schadelijke invloed te overwinnen. Van Hippocrates stamt oorspronkelijk ook de gedachte dat het gelijke met het gelijkende moet worden genezen. D.w.z. dat een zieke kan worden behandeld met een middel, dat bij een gezond mens dezelfde ziekteverschijnselen oproept als die welke de zieke te zien geeft.
De Griekse woorden ‘homoios’(gelijkend op) en ‘pathos’(ziekte of lijden) verklaren het woord ‘homeopathie’.


De duitser Samuel Hahnemann (1755-1843)ontwikkelde de homeopathie verder. Voordat hij zich met de homeopathische wetenschap bezig hield, was Hahnemann een gerespecteerd arts en chemicus. Hij was de lijfarts van leden van het Duitse hof en auteur van een van de meest gewaardeerde boeken over chemie uit zijn tijd. Ondanks dat succes stapte hij uit zijn orthodox-medische praktijk. Hij was van oordeel dat routinematig zich bezig houden met de klachten van de mensen hij meer kwaad dan goeds verrichtte. Om zijn gezin te kunnen onderhouden ging hij allerlei medische en literaire werken vertalen. Hij ging daarop de herontdekte wet ‘het gelijke worden met het gelijkende genezen’ uitproberen op zichzelf, op zijn gezin en op studenten en kreeg uiteindelijk een uitvoerig overzicht van reacties op allerlei stoffen. De reactie van een gezond mens op een bepaalde stof wordt het geneesmiddelenbeeld genoemd. Als iemand nu een ziektebeeld (verzameling van alle ziekteverschijnselen bij een zieke) vertoont, dat overeenstemt met een bepaald geneesmiddelenbeeld, kan volgens de ‘gelijkheidswet’ dat geneesmiddel deze ziekte genezen.
Door anderen is zijn werk later voortgezet, aangevuld en uitgebreid

Ieder mens apart staat centraal

Ik onderzoek elk afzonderlijk geval van ziekte. Niet ieder mens vertoont dezelfde verschijnselen bij dezelfde klacht. Bij de een gaat griep gepaard met een plotselinge zeer hoge koorts, terwijl een ander nauwelijks koorts heeft, maar wel last van steeds erger wordende gewrichtspijn.
Daarnaast richt de homeopathie zich op de totale mens en niet alleen op zijn klacht. Ik hou me bezig met de oorzaken van de klachten en de psychische, fysieke en spirituele gesteldheid van de persoon.
Ieder mens beschikt over levensenergie of vitaliteit. In de accupunctuur en Chinese geneeskunst spreekt men over chi en de Indiase geneeskunst spreekt over Prana.
Deze vitale kracht stuurt onze biologische activiteiten en zorgt voor evenwicht en harmonie. Een toestand waarin mensen zich gezond voelen. Is deze levensenergie verzwakt of verstoord dan worden we ziek. Ziek- zijn is on-gemak, ziek zijn is het onvermogen om schadelijke invloeden te weerstaan. Homeopatische geneesmiddelen werken in op de vitale energiestroom en spreken daarmee het zelfgenezend vermogen van de mens weer aan en leiden lichaam en geest weer terug naar gezondheid en evenwicht.

 

 

 

griepfoto

Vatbaarheid

Om ziek te kunnen worden moet men vatbaar zijn (verstoorde levensenergie) voor die ziekte. Is iemand ergens niet vatbaar voor dan krijgt hij die ziekte niet.
Gewoonlijk gaan de mensen ervan uit dat een ziekte begint als ze de symptomen waarnemen, zoals loomheid en een loopneus bij het begin van een verkoudheid. Om homeopathie te kunnen begrijpen kijken we verder.
Stel u eens voor een ruimte vol met mensen. Middenin de ruimte een persoon met een forse verkoudheid die regelmatig niest . Wat gebeurt er. Tijdens de volgende dagen zal een aantal mensen ook verkouden worden en een ander aantal niet. Hieruit blijkt de vatbaarheid bij de ene of de andere persoon voor het oppakken van de bacteriën.
De disbalans in het lichaam begint al voordat de bacteriën in aanraking komen met de vatbare persoon.
Er zijn allerlei factoren waardoor we uit balans kunnen raken. Waardoor ons ‘zijn’ wordt aangetast. Op fysiek niveau kan het een eerdere verwonding zijn, blootstaan aan een koude wind of doornat worden in een regenbui. Op gevoelsmatig niveau kan spanning zich in veel verschillende vormen manifesteren: er kunnen zich b.v. problemen in de relatie of met de familie voordoen. We kunnen op geestelijk of mentaal niveau overbelasting ervaren door zakelijke problemen, financiële zorgen, de opwinding die een examen met zich mee brengt enz. Dit legt allemaal een zekere druk op het organisme.
Is het zo dat het eigen lichaam (levenskracht) er niet bovenop komt of dat er te veel kracht ingezet moet worden om erdoorheen te komen dan kan er een homeopatisch middel voorgeschreven worden om vanuit de basis herstel op gang te brengen.

Met welke klachten kunt u terecht

Aambeien, ADHD, allergie, angst, astma, autisme, bekkeninstabiliteit, blaasontsteking, borstontsteking, carpaaltunnel syndroom, depressie, dyslexie, examenvrees, faalangst, begeleiding bij fibromyalgie, gewichtsbeheersing, gewrichtspijnen, groei- en ontwikkelingsstoornissen, hoge bloeddruk, hoofdpijn, hooikoorts, hormonale klachten, huidaandoeningen, huilbaby’s, ziekte van Lyme/ Borrelia, migraine, neusbloedingen, obstipatie, oorontstekingen, opvliegers, oververmoeidheid, pijnlijke menstruatie en andere pijnklachten, postnatale depressie, reuma, R.S.I. klachten, rusteloze benen, slaapstoornissen, spastische darm, spierklachten, sportblessures, stemmingswisselingen, tennisarm, tintelingen in handen en voeten, tics van het hoofd, klachten na vaccinatie verstoren, homeopathisch ondersteunen van de reguliere vaccinaties, verkoudheden, verstoorde stoelgang, gebrek aan vitaliteit, voedingsintolerantie, winterhanden en wintervoeten, workaholic, wratten, zorgelijkheid en zwaarmoedigheid. Onvruchtbaarheid. Ondersteuning tijdens een chemokuur en bij bestralingen. In de knel komen tussen zorgtaken en ambities. Verwerkingsprocessen na een overlijden.

Mocht uw klacht er niet bij staan overleg dan of behandeling mogelijk is voor u of uw kind.

 

Consulten

Intakeconsulten

Tijdens de intake van 2 keer een uur probeer ik zicht te krijgen op uw persoon.
Deze tijd is nodig om alles over uw klachten goed op en rij te zetten. Het doel van het homeopathische consult is een energetisch geneesmiddel te zoeken, dat uw weerstand of vitaliteit zo kan prikkelen, dat u zichzelf uiteindelijk op eigen kracht kunt herstellen.
We staan eerst stil bij de klacht of klachten waarvoor u komt. Ik wil graag van u zoveel mogelijk weten over de aard en de plek van de klacht, de soort pijn, verder eventuele oorzaak, of aanleiding en de omstandigheden die de klacht verergeren of juist verbeteren.
Daarnaast vraag ik u mij bijzonderheden te vertellen over uw eetgewoontes, stoelgang, ademhaling, bloedcirculatie, zweetpatroon, menstruatie, slaappatroon, temperatuurgevoel, sexualiteit etc.
Belangrijk voor de juiste keuze van het meest passende middel zijn uw hobby’s, gezinssituatie, werk.
Ook vraag ik naar uw gevoeligheden en kenmerkende gebeurtenissen.

Soms kan 10 min magnetiseren onderdeel zijn van de behandeling.

Vervolgconsult

Na 4 weken volgt een vervolgconsult. Ik wil u dan graag terugzien, om te horen en zien hoe het met u is en hoe de reactie op het eerste middel is geweest. Mogelijk spreek ik tussendoor nog een update contact met u af via de sms.

Vaak is de keuze welk middel u nodig heeft helder na bestudering en dan voelt u zich na inname een stuk beter. Soms wordt na een poosje nog een ander middel gegeven . Maar het komt ook voor dat het moeilijker is en er meerdere consulten nodig zijn om het juist werkende middel te vinden, en dan zal ik meerdere middelen moeten uitproberen. Het gesprek tijdens de consulten wordt over het algemeen ook als helpend ervaren. In een enkel geval kom ik er niet achter . Ik garandeer u een uiterste inspanning.
Bij klachten die kort geleden zijn ontstaan, kan genezing vrij snel optreden.
Bij een klacht die al jaren bestaat is geen tijdsaanduiding te geven hoeveel tijd er nodig is om te herstellen. Het lichaam laat zich niet dwingen, een houding van respect en bescheidenheid is daarom gewenst. Naast een homeopathische behandeling dragen voeding, beweging en geestelijke rust bij tot herstel van ieders evenwicht.

wachtruimte

Middelen

Homeopathische middelen worden gemaakt uit natuurlijke producten. Denkt u vooral aan substanties van planten, dieren en mineralen. Deze stoffen zetten het lichaam aan zichzelf te genezen. Klassiek homeopaten gebruiken enkelvoudige middelen d.w.z. slechts uit een homeopathische grondstof bereid.

middelen

Zelfmedicatie

zelfmedicatie en voorlichting

Niet voor alle klachten hoeft u een huisarts, homeopaat in te schakelen. Met homeopathische middelen zijn veel huis , tuin en keuken klachten zelf te behandelen.

30c ehbo doosje
Te koop Homeopathisch EHBO-doosje met 37 middelen.
www.merlijnboekhandel.nl
Testdoos EHBO C30 voor €39,-
De mensen die in mijn cli´┐Żntenbestand zitten mogen mij om advies vragen bij de keuze van een middel. Heeft u 5 mensen in uw omgeving die belangstelling hebben voor enkele EHBO lessen dan kan ik die verzorgen.

NIEUW: DE HOMEOPATHIEWIJZER APP DOWNLOAD HEM NU GRATIS VIA DE APP STORE OF GOOGLE PLAY www.vereniginghomeopathie.nlOok is er De Homeopathiewijzer een handige informatiegids voor iedereen die wel eens een homeopathisch zelfzorgmiddel gebruikt. Je kunt dit gidsje t.w.v. €4,95 tijdelijk gratis bestellen bij de Vereniging Homeopathie.
* zolang de voorraad strekt, maximaal een gidsje per adres.Angst, spanningen, onrust en slapeloosheid

Zenuwen komen tot rust
Klassieke homeopathie brengt uw zenuwstelsel weer tot rust en in balans. Klassieke homeopathie werkt daarom goed bij angsten en paniek, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen, agressie, onzekerheid, gedragsproblemen, concentratiestoornissen en klachten na geweld of een ongeval.

voorbeeld 1 uit de praktijk

20 jaar geleden heeft Ilja een auto-ongeluk gehad en sindsdien gaat het alsmaar slechter met haar. Op het werk kan ze de drukte niet meer zo goed aan en concentreren is ook lastiger geworden. De chronische hoofdpijn ,ontstaan na het ongeluk, is in de loop van de jaren alleen maar zwaarder en heviger geworden en gaat steeds meer gepaard met sombere gevoelens.
Na een paar homeopathische middelen waarbij in het begin alles even wat erger leek, is de verbetering geleidelijk steeds duidelijker geworden. Na een half jaar is de hoofdpijn zo goed als weg en ook de sombere gevoelens zijn aan het verdwijnen. Zij ontdekt weer het plezier in dingen en op het werk merkt ze dat ze de drukte steeds beter aan kan. Eindelijk komt ze weer in haar kracht.

voorbeeld 2 uit de praktijk


Anne is een kleuter van vier.
haar moeder komt met haar omdat ze zich zorgen maakt. Anne blijft de hele dag bij haar in de buurt, wil niet alleen zijn of met andere kinderen spelen en claimt de hele dag haar aandacht. Ook het donker boezemt haar angst in. Het is ontstaan nadat Anne een keer heel heftig geschrokken is.
Vier weken later, tijdens het tweede gesprek , vertelde haar moeder dat ze verrast was door het snelle effect van die kleine korreltjes. Een paar dagen na de inname was ze Anne kwijt, dat was nog nooit gebeurd. Ze bleek op haar kamertje te zitten en speelde rustig met blokken. Sindsdien werd Anne steeds vrijer en spontaner. Voor hun gevoel hebben de ouders de oude Anne weer terug.

Depressie

Een vitaal mens heeft levenslust, voelt zich in balans en heeft de energie zijn problemen op te lossen. Bij depressiviteit is dit vermogen geblokkeerd. Als homeopaat zoek je een passend middel dat de levenslust van de mens stimuleert. Het voordeel is dat er nauwelijks bijwerkingen optreden. Het middel werkt door het zelfregulerende vermogen te activeren via de natuurlijke stof. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft te nemen. Vrouwen met een postnatale depressie kunnen ook goed reageren op een passend homeopathisch geneesmiddel.

depressiefoto


Het is geen probleem wanneer men al een antidepressivum gebruikt. Er wordt gestart met de homeopathische behandeling naast het antidepressivum. Na enkele maanden kan evt. worden afgebouwd (in overleg met de huisarts of specialist).

Dementie

dementie

Dementie is een toenemende aandoening in onze vergrijzende bevolking

Dementia cases, wereldwijd (Robin Murphy)
2000 = jaartal
M = miljoen

2000 2010 2020 2030 2040 2050
30 M 35 M 48 M 65 M 90 M 115 M

Met op het individu gerichte klassieke homeopathie kan er een bijdrage geleverd worden aan de gedragsproblematiek van de dementerende mens.

Zeker in het beginstadium zie je vaak boosheid en angst. Ze verliezen zichzelf, blijven in de boosheid hangen. Als je dit kan oplossen met een homeopathisch middel voor boosheid dan lijden ze minder en is het voor (mantel) verzorgers ook minder zwaar.

Vaak hebben mensen met dementie angsten. Men herkent de omgeving niet goed, zeker als ze verhuisd zijn. Ze raken de weg kwijt en kunnen het met hun geest niet goed meer beredeneren. Ze voelen zich onveilig. Met een homeopathisch middel kan de angst worden verminderd zodat de persoon zich weer prettiger voelt. Bij reguliere medicaties is de kans op bijwerkingen groter.

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is een virusziekte die via mond-op-mond contact kan worden overgebracht. 90% van de mensen komt met het virus in aanraking en een klein percentage wordt ook echt ziek. De ‘klierkoorts of kusziekte’ komt vooral bij pubers en jong volwassenen voor. Het virus verspreidt zich meestal naar alle lichaamsorganen, wat maakt dat er veel verschillende symptomen ontstaan.
- Rode keel en vaak is er een amandelontsteking met witte stippen of beslag.
-Hoge koorts.
-Lymfklierzwellingen in hals en nek (soms ook milt en lever).
-Vermoeidheid (kan maandenlang duren, soms het gevoel zelfs na jaren nooit meer de oude te zijn sinds de ziekte).
-Er kunnen griepsymptomen zijn.

Via bloedonderzoek kan de diagnose ‘ziekte van Pfeiffer’ worden gesteld. Iemand die aan deze ziekte lijdt, heeft namelijk een abnormaal hoog aantal witte bloedlichaampjes. Is de diagnose gesteld dan kan het genezingsproces aanzienlijk versneld worden met homeopathie. Veel water en vruchtensap drinken en vooral heel goed rusten (minstens een maand).
Indien u genezen bent verklaard en u voelt zich nog steeds niet de oude blijf daar dan niet te lang mee sukkelen en maak de stap naar de homeopaat.

Kinderwens en homeopathie

In veel relaties ontstaat op een gegeven moment het verlangen om kinderen te krijgen. Helaas laat de zwangerschap soms op zich wachten of lukt het niet om zwanger te worden. 20 % van de stellen overkomt dit. Wat dan?

Regulier

Een veel gekozen manier om zwanger te worden is IVF. De slagingskans hierbij ligt tussen de 14 en 28 % per behandeling. Bij onderzoek naar verminderde vruchtbaarheid worden regelmatig geen duidelijke oorzaken gevonden. Ook leidt lang niet iedere reguliere behandeling tot succes. De emotionele en lichamelijke belasting van de reguliere behandelingen kan groot zijn. Dit zijn redenen om te kiezen voor de milde, duurzame, natuurlijke en veilige homeopathische aanpak. Die ook vrij is van bijwerkingen.
De homeopathische behandeling kan gericht zijn op hormonale klachten, de kwaliteit van baarmoeder, eicel of zaad. Een individueel passend middel kan ook emotioneel ondersteunen.

Ook wanneer gekozen wordt voor reguliere behandeling kan homeopathie een goede ondersteuning zijn. Zelfmedicatie is geen optie bij verminderde vruchtbaarheid. (bron: kvhn)

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTnV4tPyv0z7fwKS2o4lFzwwyhUGK7J0aL7NhQiIvCCLXJ-PUDK


Praktijk informatie